SIERPIEŃ 2022

PRZEDSZKOLE/ ODDZIAŁY PRZEDSZKOLNE

 

22.08.2022. (poniedziałek)

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, pasztet, ogórek zielony, jabłko .

( 7,1,*) 

Obiad: Żurek z  kiełbasą ,kasza manna z sokiem malinowym, sok 100% .( 1,3,7,9)

Podwieczorek: Bułka kanapkowa pszenna, kakao, ser żółty, winogron.( 1,7*)

 

23.08.2022. (wtorek)

Śniadanie: Płatki na mleku, chleb pszenno żytni, chleb wieloziarnisty, polędwica drobiowa,  rzodkiewka , borówka amerykańska. (1, 7,*)

Obiad: Zupa  kalafiorowa, ryż na sypko , Filet z kurczaka (w rękawie) surówka  z marchewki, kompot wieloowocowy. ( 3,9,7)  

Podwieczorek: ciasto z jabłkami ( własnego wypieku),  kawa zbożowa z mlekiem, malina.( 1,7,3*)      

 

24.08.2022. (środa)

Śniadanie: Płatki na mleku, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, szynka konserwowa, pomidor,  banan . ( 7,1,8*)

Obiad: Zupa z zacierką,  kasza, pulpety w sosie pomidorowym, kompot truskawkowy, ( 3,9,7)     

Podwieczorek: Kisiel malinowy, bułka kanapkowa pszenna, polędwica sopocka, papryka, kawa zbożowa z mlekiem, kiwi .( 1,7*)

 

25.08.2022.  (czwartek)

Śniadanie: Zupa mleczna  z ryżem, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, parówki z szynki,  śliwka 7,1,*)    

Obiad: Zupa z lanym ciastem, ziemniaki, filet z kurczaka (panierowany) buraki czerwone, sok 100%, ( 1,3,7,9*)

Podwieczorek:  Budyń waniliowy, bułka kanapkowa pszenna, polędwica drobiowa, pomidor, jabłko. 1,*)

 

26.08.2022. (piątek)

Śniadanie: Płatki na mleku, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, pasta z tuńczyka w sosie własnym, ogórek kiszony, banan . ( 7,1,3,*) 

Obiad: Zupa pomidorowa,  makaron z serem i cukrem, kompot wieloowocowy ( 1,3,7,9*)

Podwieczorek:  Bułka kanapkowa pszenna,  jajko gotowane, pomidorki koktajlowe, jabłko,  kakao. (1,7,3*) 

 

29.08.2022. (poniedziałek)

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, pasztet drobiowy ,ogórek kiszony, borówka amerykańska. ( 7,1,*)

Obiad: Zupa ogórkowa,  naleśniki z serem i  musem truskawkowym,  lemoniada. ( 1,3,7,9*)

Podwieczorek : Kawa zbożowa, bułka kanapkowa pszenna, serek almette, pomidorki koktajlowe, banan .( 1,7,3*)

 

30.08.2022. (wtorek)

Śniadanie: Płatki na mleku, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, szynka konserwowa, rzodkiewka,  banan . (7,1,8*)

Obiad: Zupa z kaszą manną, ryż na sypko , potrawka z kurczaka, kompot wieloowocowy. ( 3,9,7)  

Podwieczorek: Kisiel malinowy, bułka kanapkowa pszenna, ser żółty, ogórek zielony, kiwi . (1,7*)

 

31.08.2022.  (środa)

Śniadanie: Zupa mleczna  z ryżem, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, polędwica drobiowa , papryka, gruszka 7,1,*)    

Obiad: Zupa z makaronem, paluszki rybne z fileta 100% "frosta" (pieczone w piekarniku), ziemniaki,  mizeria , sok 100% .( 4,3,9)

Podwieczorek:  Budyń waniliowy, bułka kanapkowa pszenna, polędwica sopocka, pomidor, jabłko.( 1,*)

 

DODATEK WITAMINOWY :) OWOC DO ŚNIADANIA I PODWIECZORKU

NAPOJE: HERBATA, WODA DOSTĘPNE PRZEZ CAŁY DZIEŃ

 

 

    

W związku z rozporządzeniem przekazujemy Państwu zamieszczone w jadłospisie alergeny oznaczone numerycznie.

Niżej została umieszczona instrukcja odczytywania liczby identyfikującej dany alergen, który będziemy zamieszczać przy danym posiłku. 

 

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten, 2- Skorupiaki i produkty pochodne, 3- Jaja i produkty pochodne, 4- Ryby i produkty pochodne, 5- Orzeszki ziemne (arachidowe), 6- Soja i produkty pochodne, 7- Mleko i produkty pochodne, 8- Orzechy, 9- Seler i produkty pochodne, 10- Gorczyca i produkty pochodne, 11- Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12- Dwutlenek siarki, 13- Łubin, 14- Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól morska jodowana, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, czosnek ,majeranek, cebula, bazylia, kolendra, gorczyca, kurkuma, imbir, oregano, tymianek, liść laurowy, rozmaryn, pieprz zielony.