SIERPIEŃ 2022

PRZEDSZKOLE/ ODDZIAŁY PRZEDSZKOLNE

 

01.08.2022. (poniedziałek)

Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, pasztet drobiowy ,ogórek kiszony, borówka amerykańska. ( 7,1,*)

Obiad: Zupa ogórkowa,  naleśniki z serem i  musem truskawkowym,  lemoniada. ( 1,3,7,9*)

Podwieczorek : Kawa zbożowa, bułka kanapkowa pszenna, serek almette, pomidorki koktajlowe, banan .( 1,7,3*)

 

02.08.2022. (wtorek)

Śniadanie: Płatki na mleku, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, szynka konserwowa, rzodkiewka,  banan . ( 7,1,8*)

Obiad: Zupa z kaszą manną, ryż na sypko , potrawka z kurczaka, kompot wieloowocowy.(3,9,7)  

Podwieczorek: Kisiel malinowy, bułka kanapkowa pszenna, ser żółty, ogórek zielony, kiwi . (1,7*)

 

03.08.2022.  (środa)

Śniadanie: Zupa mleczna  z ryżem, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, polędwica drobiowa , papryka, gruszka 7,1,*)    

Obiad: Zupa z makaronem, paluszki rybne z fileta 100% "frosta" (pieczone w piekarniku), ziemniaki,  mizeria , sok 100% .( 4,3,9)

Podwieczorek:  Budyń waniliowy, bułka kanapkowa pszenna, polędwica sopocka, pomidor, jabłko.( 1,*)

 

04.08.2022.  (czwartek)

Śniadanie: Owsianka, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, kiełbaski domowe,  śliwka. ( 7,1,*)    

Obiad: Zupa z zacierką,  ziemniaki, kotlet mielony  (pieczone w piekarniku) surówka z kapusty czerwonej,  sok 100% .( 3,9,7)     

 Podwieczorek:  Jogurt naturalny z truskawkami, wafle ryżowe, nektaryna.( 1,*)

 

05.08.2022. (piątek)

Śniadanie: Płatki na mleku, chleb pszenno żytni , chleb wieloziarnisty, pasta z tuńczyka w sosie własnym, ogórek małosolny,  jabłko,  ( 7,1,3,*)

Obiad: Zupa pomidorowa, kopytka z masłem, sok 100%.( 1,3,7,9)   

Podwieczorek: Tosty z żółtym serem , maliny (1,7,*)

 

               

DODATEK WITAMINOWY :) OWOC DO ŚNIADANIA I PODWIECZORKU

NAPOJE: HERBATA, WODA DOSTĘPNE PRZEZ CAŁY DZIEŃ

 

 

    

W związku z rozporządzeniem przekazujemy Państwu zamieszczone w jadłospisie alergeny oznaczone numerycznie.

Niżej została umieszczona instrukcja odczytywania liczby identyfikującej dany alergen, który będziemy zamieszczać przy danym posiłku. 

 

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten, 2- Skorupiaki i produkty pochodne, 3- Jaja i produkty pochodne, 4- Ryby i produkty pochodne, 5- Orzeszki ziemne (arachidowe), 6- Soja i produkty pochodne, 7- Mleko i produkty pochodne, 8- Orzechy, 9- Seler i produkty pochodne, 10- Gorczyca i produkty pochodne, 11- Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12- Dwutlenek siarki, 13- Łubin, 14- Mięczaki.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól morska jodowana, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, czosnek ,majeranek, cebula, bazylia, kolendra, gorczyca, kurkuma, imbir, oregano, tymianek, liść laurowy, rozmaryn, pieprz zielony.