SIERPIEŃ 2022
PRZEDSZKOLE/ ODDZIAŁY PRZEDSZKOLNE
01.08.2022. (poniedziałek)
Śniadanie: Zupa mleczna z zacierką, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, pasztet drobiowy ,ogórek kiszony, borówka amerykańska. ( 7,1,*)
Obiad: Zupa ogórkowa, naleśniki z serem i musem truskawkowym, lemoniada. ( 1,3,7,9*)
Podwieczorek : Kawa zbożowa, bułka kanapkowa pszenna, serek almette, pomidorki koktajlowe, banan .( 1,7,3*)
02.08.2022. (wtorek)
Śniadanie: Płatki na mleku, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, szynka konserwowa, rzodkiewka, banan . ( 7,1,8*)
Obiad: Zupa z kaszą manną, ryż na sypko , potrawka z kurczaka, kompot wieloowocowy.(3,9,7)
Podwieczorek: Kisiel malinowy, bułka kanapkowa pszenna, ser żółty, ogórek zielony, kiwi . (1,7*)
03.08.2022. (środa)
Śniadanie: Zupa mleczna z ryżem, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, polędwica drobiowa , papryka, gruszka 7,1,*)
Obiad: Zupa z makaronem, paluszki rybne z fileta 100% "frosta" (pieczone w piekarniku), ziemniaki, mizeria , sok 100% .( 4,3,9)
Podwieczorek: Budyń waniliowy, bułka kanapkowa pszenna, polędwica sopocka, pomidor, jabłko.( 1,*)
04.08.2022. (czwartek)
Śniadanie: Owsianka, bułka kanapkowa pszenna, chleb wieloziarnisty, kiełbaski domowe, śliwka. ( 7,1,*)
Obiad: Zupa z zacierką, ziemniaki, kotlet mielony (pieczone w piekarniku) surówka z kapusty czerwonej, sok 100% .( 3,9,7)
Podwieczorek: Jogurt naturalny z truskawkami, wafle ryżowe, nektaryna.( 1,*)
05.08.2022. (piątek)
Śniadanie: Płatki na mleku, chleb pszenno żytni , chleb wieloziarnisty, pasta z tuńczyka w sosie własnym, ogórek małosolny, jabłko, ( 7,1,3,*)
Obiad: Zupa pomidorowa, kopytka z masłem, sok 100%.( 1,3,7,9)
Podwieczorek: Tosty z żółtym serem , maliny (1,7,*)
DODATEK WITAMINOWY :) OWOC DO ŚNIADANIA I PODWIECZORKU
NAPOJE: HERBATA, WODA DOSTĘPNE PRZEZ CAŁY DZIEŃ
W związku z rozporządzeniem przekazujemy Państwu zamieszczone w jadłospisie alergeny oznaczone numerycznie.
Niżej została umieszczona instrukcja odczytywania liczby identyfikującej dany alergen, który będziemy zamieszczać przy danym posiłku.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten, 2- Skorupiaki i produkty pochodne, 3- Jaja i produkty pochodne, 4- Ryby i produkty pochodne, 5- Orzeszki ziemne (arachidowe), 6- Soja i produkty pochodne, 7- Mleko i produkty pochodne, 8- Orzechy, 9- Seler i produkty pochodne, 10- Gorczyca i produkty pochodne, 11- Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12- Dwutlenek siarki, 13- Łubin, 14- Mięczaki.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól morska jodowana, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, czosnek ,majeranek, cebula, bazylia, kolendra, gorczyca, kurkuma, imbir, oregano, tymianek, liść laurowy, rozmaryn, pieprz zielony.