„Jedz smacznie i zdrowo – bez marnowania żywności”
W dniu 10 stycznia 2025 roku odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom szkolnego konkursu profilaktycznego „Jedz smacznie i zdrowo – bez marnowania żywności”, który został przeprowadzony w ramach projektu „30 ekologicznych wyzwań dla Czystej Ziemi” zorganizowanego przez Fundację Nasza Ziemia. Konkurs był skierowany do uczniów klas 1-8, dlatego został przeprowadzony we dwóch kategoriach wiekowych.
Celem konkursu było przede wszystkim zdobycie i poszerzenie przez uczniów naszej szkoły wiedzy na temat zdrowego jedzenia, gotowania, przetwarzania żywności bez jej marnowania. Marnowanie żywności to problem, który ma wiele negatywnych skutków. Zwiększenie ilości produkcji gazów cieplarnianych, wzrost produkcji odpadów, zwiększone zużycie wody i energii to tylko niektóre z nich. Z pewnością młodzi uczestnicy konkursu są świadomi zagrożeń jakie niesie to zjawisko dla naszej planety i jej mieszkańców.
Najciekawszą propozycję dania z resztek z lodówki w formie przestrzennej przygotował Samuel Filipczyk z klasy 2a, z kolei Paulina Sukiennik z klasy 4a przedstawiła najbardziej pomysłowy przepis kulinarny. Pani Dyrektor miała przyjemność wręczyć laureatom nagrody, które ufundował Urząd Gminy Boronów oraz Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Boronowskiej.
Kategoria I
I miejsce: Samuel Filipczyk (kl. 2a)
II miejsce: Kinga Zok (kl. 3a)
III miejsce: Zofia Swatek (kl. 1b), Jakub Garczarczyk (kl. 2b)
Kategoria II
I miejsce: Paulina Sukiennik (kl. 4a)
II miejsce: Aleksandra Przybylska (kl. 7b)
III miejsce: Zuzanna Klama (kl. 5a), Magdalena Okrzesik (kl. 4b)